Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sütőtök krémleves

2010.10.18

Hozzávalók:

  • 2ek olívaolaj
  • 1 hagyma (aprítva)
  • 1 fokhagyma (aprítva)
  • 1ek gyömbér (aprítva)
  • 1 piros chili (magozva, erezve, aprítva)
  • 2 ek aprított koriander
  • 1 babérlevél
  • 1kg sütőtök 
  • 6dl zöldségleves 
  • Só, bors
  • Tálaláshoz: tejszín vagy krémes joghurt (opcionális)

Elkészítés:

A sütőtököt  hámozzuk meg, magtalanítsuk, majd vágjuk fel 2-3cm-es kockákra.

Forró olajban dinszteljük  meg az aprított hagymát és fokhagymát. Kb 3-4 perc múlva adjuk hozzá a gyömbért, chilit, babérlevelet, koriandert és a sütőtök darabokat. 3 percig süssük tovább, állandó kevergetés közben.

Öntsük fel a zöldséglevessel, forraljuk fel. A keletkezett habot távolítsuk el egy lapos szűrővel majd alacsony hőmérsékleten, fedő alatt  25 percig rotyogtassuk tovább.

Amikor a sütőtök puha, kapcsoljuk le a tűzhelyt, hagyjuk hűlni néhány percig. Dobjuk el a babérlevelet, majd robotgéppel turmixoljuk krémessé a levest. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint – ha szükséges, melegítsük fel tálalás előtt.

Tálaljuk 1-2 kanál tejszínnel vagy krémes joghurttal.