Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan készül a töklámpás?

2010.10.12

Halloween az egyik legrégebbi ünnep, eredete évszázadokkal ezelőttre vezethető vissza. A mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaország területén éltek a kelták. Ők a természetet helyezték mindenek elé és több istent imádtak, köztük leginkább a napistent, aki a munkát és a pihenést jelképezte és ő tette gyönyörűvé a földet és csodálatossá a termést. A kelta újévet november 1-jén ünnepelték egy hatalmas fesztivál keretén belül, kedvelt napistenük ilyenkor került a halál és a sötétség istenének fogságába. A hiedelem úgy tartotta, hogy a napisten újév előestéjén, azaz október 31-én összehívta a halottakat, akik különböző formákban érkeztek, a rossz lelkek állati alakokat öltöttek, leggyakrabban a macska külsejét öltözték magukra.

Ezen az estén miután betakarították a termést, kezdetét vehette az ünnepség. A kelta papok egy hegytetőn gyülekeztek, tüzet gyújtottak, állatáldozatokat mutattak be és körbetáncolták a tüzet. A reggel eljövetelével a családoknak parazsat adtak, hogy új tüzeket gyújthassanak. Ez tartja majd melegen az otthonukat, s űzi el a gonosz szellemeket. November elsején az emberek állatbőrökből és állatfejekből készült kosztümökbe öltöztek és a napisten tiszteletére három napos fesztivált tartottak. Ez volt az első Halloween.
A Halloween jellegzetes eszköze a töklámpás és a fáklya, amelyeket arra használtak, hogy elriasszák maguktól a gonosz szellemeket. Magyarországra az Egyesült Államokból került át az ünnep, s bár a hagyományokkal többé-kevésbé tisztában vagyunk, nálunk még nem igen tartják ezt az ünnepet vagy csak kevés helyen.

Az ünnep szokásai közül fennmaradt a töklámpás készítése, amit a gyerekek nagy előszeretettel gyakorolnak is.

Gyakorold hát Te is! Elmondom, mit is kell tenned, nagyon egyszerű lesz a dolgod!
Venned kell először is egy tököt. Leginkább sütőtököt, de lehet másfajta tök is. Ha lehetséges, valami gömbhöz hasonló formájú példányt válassz. Vágd le a tök tetejét, de ne sokat, csak éppen a csúcsát, annyit, hogy könnyedén beleférjen majd a kezed. Ha ezt megtetted, egy kanállal szépen türelmesen vájd ki a belsejét egészen addig, míg a héjáig el nem érsz. Ha mindezzel megvagy, a tök elején vágj ki késsel két szemet, egy orrot és egy szájat. Tőled függ, hogy kedves vagy mogorva arcformát alakítasz-e ki. S nincs is más dolgod, mint belehelyezni egy égő gyertyát, majd visszatenni a már levágott tetőt. Íme, el is készült a töklámpás! Ha tetszik, rajta, neki is láthatsz! forrás
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.